fbpx

O firmie

/
O firmie

Jesteśmy pasjonatami najzdrowszego, a jednocześnie najpopularniejszego na świecie produktu, czyli Kawy.

Od 25 lat prażymy idealnej jakości ziarna pochodzące z najlepszych i sprawdzonych plantacji. Przez lata opanowaliśmy do perfekcji proces wypalania kawy, dzięki czemu łączy ona wszystkie zalety tego niezwykle zdrowego daru Natury. Nasza receptura, która jest ściśle strzeżoną tajemnicą, pozwala w pełni skorzystać z niezwykłych właściwości kwasu chlorogenowego, który ma działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i insulinoodporne, a przy tym zachować wyraziste profile smakowe kawy.

Po latach palenia ziaren wyłącznie na zamówienia dla pośredników stworzyliśmy nową, własną markę Papillon Coffee i zaprosiliśmy do sklepu internetowego, aby nasz wyjątkowy produkt cieszył podniebienia jeszcze szerszego grona smakoszy tego wyjątkowego napoju.

Przygotowaliśmy mieszanki najlepszych Arabic pochodzących z renomowanych światowych plantacji, tworząc flagowy produkt Super Papillon dla koneserów wyjątkowej subtelności i walorów smakowych kaw. Opracowaliśmy receptury mieszanek dając idealny, delikatny produkt dla naszych klientek – Papillon Dla Niej, a także mieszankę o wyrazistym charakterze dedykowaną mężczyznom poszukującym wyrafinowanego smaku – Papillon Dla Niego. Odrobinę Robusty dodaliśmy do wysokojakościowych Arabic tworząc mieszankę Espresso Sport, dającą mocne wsparcie dla aktywnych.

Dostarczamy naszym Klientom kawę świeżo paloną na zamówienie. Wysyłamy ją trzeciego lub czwartego dnia po złożeniu zamówienia. Kawę palimy metodą tradycyjną, poświęcając tyle czasu, ile potrzeba, aby wydobyć z ziaren, to co najlepsze. I w sposób naturalny studzimy.

ZIARNA NAJWYŻSZEJ
JAKOŚCI

 

Niektóre odmiany kawy zawierają mnóstwo silnie działających substancji oraz związków korzystnie wpływających na nasze zdrowie, jednak wiele cennych składników, poprzez nieprawidłowe palenie, może stracić na jakości. Natomiast jeśli kawa od początku jest słaba, to nic już nie poprawi jej walorów odżywczych i smakowych.

Zatem podstawą dobrego produktu są idealne ziarna, które poddane są później procesowi prażenia. Te sprowadzane przez nas pochodzą ze sprawdzonych plantacji, gdzie sposób uprawy i zbiorów oraz logistyka dostaw gwarantuje najwyższą jakość.

Nasze kawy zawierają znacznie więcej substancji zdrowotnych, szczególnie kwasu chlorogenowego 3-CQA na kilogram, niż kawa z supermarketu (która nie ma prawie żadnych korzystnych właściwości).

Kawa zawiera oczywiście kofeinę, a wysoka zawartość fenoli może dodatkowo przynieść mnóstwo korzyści dla twojego zdrowia, od ochrony przed poważnymi chorobami po poprawę wydajności fizycznej.

Dzięki nam nie musisz wybierać pomiędzy korzyściami dla zdrowia, a przyjemnością picia, ponieważ dostarczane przez nas kawy gwarantują zarówno wysoką jakość, jak i wspaniały smak.

 

ORYGINALNE MIESZANKI

 

Jest kilka powodów, dla których tworzymy mieszanki – wydobywamy bogactwo nut smakowych, odpowiadamy na indywidualne preferencje Klientów i zapewniamy im oczekiwane rezultaty zdrowotne. Wyjątkowość naszych kompozycji polega na zbilansowaniu zróżnicowanych właściwości ziaren pochodzących z różnych stron świata, dzięki czemu uzyskaliśmy niepowtarzalne wariacje smakowe, zaspokajające nawet najbardziej wyrafinowane gusta smakoszy czarnego naparu.

Dobra mieszanka jest niczym znakomity utwór muzyczny, w którym jedne ziarna odpowiadają za niskie tony, a inne za wysokie, tworząc idealną harmonię.

Dla przykładu, etiopskie kawy charakteryzują się lekką kwiatową i owocową nutą, ale brakuje im odrobiny konsystencji i kakaowego posmaku. Natomiast kawy kenijskie mają kwaśny, intensywny posmak ze wspaniałą jagodową nutą. Tak możemy opisać każde jednorodne ziarna, które oczywiście są wyśmienite, lecz naszym zdaniem to mieszanki pozwalają pozyskać z kawy to, co najlepsze.

Spróbuj naszych mieszanek.

 

Super PAPILLON

Wyjątkowa receptura mieszanki najwyższej jakości Arabic z najlepszych plantacji z Indii, Kolumbii, Brazylii oraz Etiopii.

Wyjątkowość naszej mieszanki potwierdziło wielu znawców i smakoszy kawy.

Super Papillon to połączenie wody, ognia, ziemi i wiatru. Każdy odnajdzie w niej „to coś”, co trudno wyrazić słowami. Pijąc ten cudowny napar uruchamiamy nasze pozytywne emocje.

Kawa dobrze zrównoważona, aromatyczna, delikatna, bez dużej goryczki.

Smak z akcentem owoców, aromat orzechów, czekolady, z naturalnym słodkim posmakiem.

 

PAPILLON dla Niej

Specjalna mieszanka wysoko selekcjonowanych ziaren Arabiki Indyjskiej.

Zastosowany proces wolnego palenia, w temperaturze niepowodującej mocne prażenie, daje wyjątkową delikatność i wspaniały zestaw aromatów.

Charakteryzuje się niską kwasowością i bogactwem nut smakowych, w których odnajdziecie owoce tropikalne połączone z nutą czekolady i bukietem ekskluzywnego wina.

Wyśmienity smak czystej kawy idealnie pasuje do tworzenia ulubionych kompozycji, np. z mlekiem, miodem czy czekoladą.

Ta kawa to synonim delikatności, zmysłowości i elegancji. Zapewnia chwilę relaksu,  odprężenia i poczucie wyjątkowości, przenosząc do świata finezyjnych doznań.

Specjalnie dla Pań.

Ze względu na pozytywny wpływ kofeiny na koncentrację, chętnie raczymy się filiżanką naparu w pracy lub podczas nauki. Według Narodowego Instytutu Zdrowia i Badań Medycznych we Francji, w przypadku Pań regularne picie kawy może również pozytywnie wpływać na zdolności poznawcze i pamięciowe. Przeprowadzone analizy wykazały, że spożycie trzech filiżanek naparu skutkowało poprawą wyników testów pamięciowych.

„Mała czarna” uznawana jest również za skuteczny środek wpływający na nastrój spożywających go Pań.Kofeina, oprócz dobroczynnego oddziaływania na koncentrację, charakteryzuje się również pozytywnym wpływem na samopoczucie. To efekt podniesienia poziomu serotoniny, czyli „hormonu szczęścia” bezpośrednio po spożyciu kawy. Niektórzy naukowcy twierdzą wręcz, że regularne przyjmowanie kofeiny może zmniejszyć ryzyko występowania depresji aż o 20%.

 

PAPILLON dla Niego

Spełniamy oczekiwania Panów.

Specjalna mieszanka wysoko selekcjonowanych ziaren Arabiki.

Poznaj kawę o silnym charakterze, której wyraziste nuty czekolady solidnie wyprażonych ziaren pobudzą do aktywności, dodadzą mocy i podniosą poziom adrenaliny.

Zastrzyk pobudzenia dla panów.

Mocne i głębokie espresso jest szczególnie popularne wśród panów. Taki wybór ma uzasadnienie zarówno ze względu na jego wyrazisty smak, jak i szczególne oddziaływanie na organizm. Pobudzający efekt „małej czarnej” jest w przypadku mężczyzn szybszy i wyraźnie silniejszy. Zauważany jest zwykle po około 35-45 minutach, jednak w przypadku osób silnie reagujących na kofeinę, może wystąpić już po 10 minutach. W zależności od indywidualnej przemiany materii i podatności organizmu, efekty utrzymują się od 2 do 4 godzin.

Nasza propozycja „Kawy dla Niego” zaspokoi wyrafinowane gusta mężczyzn oczekujących wytwornego smaku i efektu pobudzenia.

 

ESPRESSO SPORT

Specjalna mieszanka wysoko selekcjonowanych ziaren Arabikiz odrobiną wyselekcjonowanej Robusty.

Każdy sportowiec może bez obaw spożyć małą ilość kofeiny, nawet przed zawodami, i w ten sposób zwiększyć wydajność organizmu.

Kofeina jest jedną z najpopularniejszych substancji stymulujących organizm człowieka stosowaną przez miliony osób na całym świecie. Pijemy kawę w celu porannego pobudzenia organizmu do działania. Spożywana krótko przed treningiem, powoduje że znacznie lepiej pływamy, biegamy, czy jeździmy na rowerze, niż gdybyśmy wykonywali te czynności bez wcześniej wypitej kawy.

Nasza wyjątkowa receptura odpowiada na potrzeby sportowców amatorów, jak i profesjonalistów.

Mała czarna Espresso Sport poprawi Twoje wyniki i da ci pozytywnego „kopa” energii i motywacji.

 

Special Restaurant

Mieszanka kaw o najlepszych walorach smakowych, przygotowanawedług naszej receptury specjalnie dla Twoich gości, będzie wizytówką Twojego biznesu.

Zaoferuj swoim klientom mieszankę kaw,która przyniesie im niezapomniane doznania smakowe i zapewni chwile pełne radości, wytchnienia i luksusu. Czas spędzony w Twoim lokalu przy naszej kawie, to gwarancja wykwintnego smaku i odprężenia.

 

IDEALNIE
ŚWIEŻO PALONA

 

Palenie kawy to jednocześnie nauka i sztuka. Właściwa obróbka cieplna uwalnia z ziaren drzemiące w nich walory lecznicze i wydobywa wspaniałe smaki, cukier, tłuszcze i fenole. Mocne wypalenie niszczy większość zdrowotnych właściwości i psuje naturalne aromaty. Z kolei krótkie palenie powoduje, że kawa ma słaby, trawiasty smak, któremu brakuje słodyczy. Dlatego tak ważne jest znalezienie „złotego” środka.

Opracowany przez nas proces palenia wydobywa z ziaren kawy wszystko to, co natura dała najlepszego.

Nasza kawa nie czeka w magazynie czy na zapleczu. Palimy ją po złożeniu zamówienia, w tradycyjny sposób i zawsze wolno, naturalnie studzimy.

Z szacunku dla naszych Klientów oraz z respektu do „boskiego daru natury”, jakim są sprowadzane przez nas ziarna, z ogromną dbałością i starannością pilnujemy, aby dostarczana przez nas kawa była najlepsza – zawsze świeża i czysta.

Zdecydowanie preferujemy kawy jasno palone. Mają one bogaty smak i wyczuwalne subtelne nuty, od czekoladowej czy karmelowej po bananową i truskawkową. Wszystkie te walory sprawiają, że nie ma potrzeby dolewania czy dosypywania czegokolwiek do naszego naparu. Bo jest idealny!

Warto zmienić dotychczasowe przyzwyczajenia i spróbować jasno palonej Brazylia Santos, Indie Plantation, czy naszą unikalną mieszankę 100% wysokogatunkowych Arabic Super Papillon.

Zapewniamy, że jasno palona kawa wcale nie jest słaba. Jeśli wolisz mocniejszy napar, po prostu użyj jej więcej. Może być naprawdę mocna i esencjonalna, jeżeli taką właśnie lubisz.

 

NASZA KAWA
NA ZDROWIE

 

Kawa ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Powszechnie wiadomo, że poprawia nastrój, daje energię do działania, pobudza umysł do lepszej wydajności, pozwala niwelować zmęczenie fizyczne i psychiczne. Badania naukowe potwierdzają także jej pozytywne oddziaływanie na kondycję fizyczną – wspiera układ krążenia, ogranicza ryzyko występowania chorób serca, obniża poziom „złego” cholesterolu, wspomaga odchudzanie, zapobiega i pomaga w zwalczaniu cukrzycy typu 2, zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej. Światowa Organizacja Zdrowia w 2016 roku wydała oświadczenie, że kawa nie tylko nie jest rakotwórcza (jak wcześniej uważano), ale nawet może przeciwdziałać niektórym rodzajom nowotworów. Zmniejsza ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Parkinsona czy Alzheimera. Warto pamiętać, że w 2016 roku Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie umieścił kawę w nowej piramidzie zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla osób dorosłych. Zgodnie z tymi wytycznymi możemy pić od 3 do 5 kaw dziennie.

Na dobry nastrój

Już sam moment, kiedy bierzemy do ręki filiżankę gorącej, aromatycznej kawy, wprawia nas w dobre samopoczucie. Kojarzy nam się z relaksem, wytchnieniem, ale także jasnością umysłu, sprawczością i… szczęściem. To nie tylko subiektywne odczucie, ale wynik działania głównie kofeiny i polifenoli.

Kofeina stymuluje mózg i podnosi poziom m.in. dopaminy, która odpowiada za energię, samopoczucie, motywuje do działania. Spożywanie 400-600 mg kofeiny dziennie nie wywołuje zazwyczaj negatywnych odczuć. Jednak należy pamiętać, że niektóre osoby wykazują wysoką wrażliwość na kofeinę, co wynika głównie z uwarunkowań genetycznych, dlatego indywidualnie trzeba sprawdzić, jaka ilość jest dla nas odpowiednia. Możemy też wybrać kawę o mniejszej zwartości kofeiny lub spróbować naszej Kolumbia Bezkofeinowa

Polifenole zawarte w kawie łagodzą reakcje zapalne i pomagają przywrócić produkcję innego neuroprzekaźnika – serotoniny, zwanej też hormonem szczęścia. Dzięki temu „mała czarna” poprawia nam humor i łagodzi objawy nerwicowe. Wśród polifenoi jest kwas chlorogenowy (CGA), który jest naturalnym przeciwutleniaczem wspierającym mechanizmy obronne komórek człowieka.

Bystrość umysłu

Pierwszym odruchem po przebudzeniu jest sięgnięcie po gorącą kawę, która od razu stawia nas na nogi. Poprawia koncentrację, przywraca trzeźwość myślenia, przyśpiesza reakcję na różnego rodzaju bodźce. Jej działanie można porównać do efektu, jakie krótkowidz osiąga po włożeniu okularów – to co było niewyraźne i zamglone pojawia się od razu w pełnej okazałości. Czujemy, że znów panujemy nadsytuacją i jesteśmy gotowi do codziennych wyzwań. Kofeina pozwala nam też przezwyciężyć spadek formy, kiedy nadal musimy działać na pełnych obrotach, np. podczas wykonywania wymagających skupienia i wysiłku umysłowego zadań lub pokonania długiej monotonnej trasy siedząc za „kółkiem”.

Sprawność fizyczna

Kawa zwiększa siłę, wytrzymałość i szybkość, zmniejsza zmęczenie podczas wysiłku fizycznego i ogranicza ryzyko wystąpienia zakwasów, co powinni docenić m.in. sportowcy i osoby aktywne. Dzieje się tak w wyniku zwiększonej produkcji adrenaliny, przyspieszającej pracę układu krwionośnego i podniesienia ciśnienia tętniczego, a to poprawia wydolność organizmu. Istotny jest też wzrost stężenia wolnych kwasów tłuszczowych, co m.in. chroni białka mięśniowe.

Smukła sylwetka

Delektowanie się aromatyczną kawą wspomaga ciało i psychikę podczas odchudzania. Kofeina przyśpiesza metabolizm i pomaga spalać więcej kalorii, nawet gdy nie robimy żadnych ćwiczeń, a podczas wysiłku fizycznego efekty są jeszcze bardziej spektakularne. Kawa wypita godzinę przed treningiem doda nam energii, zwinności i siły, a organizm w pierwszej kolejności będzie spalał tłuszcz.

„Mała czarna” stanowi nagrodę za wyrzeczenia podejmowane w walce ze zbędnymi kilogramami, co wprawia nas w dobry nastrój i pozwala ustrzec się przed pokusą podjadania. Dzięki temu wymarzona szczupła sylwetka jest łatwiej osiągalna. I mamy sukces J

Cholesterol pod kontrolą

Powszechnie wiadomo o szkodliwości tzw. „złego” cholesterolu, czyli cholesterolu LDL (lipoproteina niskiej gęstości). Jego wysoki poziom we krwi stwarza ryzyko choroby niedokrwiennej serca, zawału serca oraz udaru mózgu. Kawa pobudza produkcję żółci, która przyspiesza wydalanie cholesterolu z organizmu. A polifenole, czyli antyutleniacze, spowalniają powstawanie i przyklejanie się blaszki miażdżycowej w tętnicach. Tak więc i w tym przypadku ten aromatyczny napój ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Jest jednak jedno „ale” – należy zwracać uwagę, na sposób parzenia kawy. Jeśli pijemy kawę z ekspresu to nie mamy się czego obawiać, kwasy tłuszczowe znajdujące się w kawie osadzają się na filtrach. Natomiast jeśli lubimy kawę niefiltrowaną (która może zwiększać poziom cholesterolu we krwi), to zalecane jest picie nie więcej niż 1 – 2 filiżanek.

Zapobieganie cukrzycy

Kawa pomaga obniżyć poziom cukru we krwi, poprawia reakcję insulinową po posiłku i łagodzi stany zapalne. Liczne badania potwierdzają, że jest ona sojusznikiem w zapobieganiu cukrzycy typu 2. Dlaczego tak się dzieje? Jednym z czynników, który pozwala obniżyć poziom cukru w organizmie jest zawarty w kawie kwas chlorogenowy. Działa na trzy sposoby: zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę (więc potrzeba jej mniej), zmniejsza wchłanianie glukozy w jelitach, spowalnia produkcję cukru w wątrobie. Z kolei występująca w kawie niacyna bierze udział w biosyntezie insuliny. U osób, które regularnie piją kawę występuje mniejsze ryzyko zachowania na tę groźną chorobę metaboliczną.

Ochrona przed nowotworami

Smakosze kawy mają jeszcze jeden powód, aby regularnie raczyć się ulubionym napojem  ̶ najnowsze badania wskazują, że kawa chroni przed rakiem. Zarówno ta kofeinowa, jak i bezkofeinowa, bo za jej prozdrowotne działanie odpowiadają przede wszystkim polifenole, w tym główny ich przedstawiciel, czyli kwas chloro genowy (którym już tyle dobre przeczytaliście wcześniej). Nawet jedna czy dwie filiżanki dziennie zmniejszają ryzyko zachorowania na marskość wątroby i kamicę żółciową, nowotwór jelita grubego, prostaty, błony śluzowej macicy. Naukowcy ustalili również, że u osób regularnie pijących kawę występuje niższe ryzyko wystąpienia nowotworów jamy ustnej oraz czerniaka.

Sprzymierzeniec serca

Zawarta w kawie kofeina wpływa korzystnie na funkcjonowanie komórek mięśnia sercowego. Jak ustalili naukowcy regularne picie kawy chroni ten organ przed uszkodzeniem. Kofeina przyspiesza czynność serca i zwiększa napięcie mięśnia sercowego. Dzięki temu zwiększa się ilość krwi wtłaczanej przez jedną z komór serca do tętnicy i wzrasta częstość skurczów serca (wzrost kurczliwości i pobudliwości). To powoduje niewielkie podwyższenie ciśnienia tętniczego. Dobrej jakości kawa, bogata w przeciwutleniacze i związki o działaniu przeciwzapalnym, w pozytywny sposób wpływa na stan układu krążenia. Należy jednak indywidualnie dobierać ilość wypijanej kawy, bo niestety, nie jest wskazana dla osób z wysokim ciśnieniem.

 

ODCHUDZAJĄCA MOC
NASZYCH KAW

 

Smukła sylwetka

Delektowanie się aromatyczną kawą wspomaga ciało i psychikę podczas odchudzania. Kofeina przyśpiesza metabolizm i pomaga spalać więcej kalorii, nawet gdy nie robimy żadnych ćwiczeń, a podczas wysiłku fizycznego efekty są jeszcze bardziej spektakularne. Kawa wypita godzinę przed treningiem doda nam energii, zwinności i siły, a organizm w pierwszej kolejności będzie spalał tłuszcz.

Dla aktywnych proponujemy naszą dedykowaną mieszankę ESPRESSO SPORT, która da moc i energię, a jednocześnie pomoże w spalaniu zbędnej tkanki tłuszczowej.

„Mała czarna” stanowi nagrodę za wyrzeczenia podejmowane w walce ze zbędnymi kilogramami, co wprawia nas w dobry nastrój i pozwala ustrzec się przed pokusą podjadania. Dzięki temu wymarzona szczupła sylwetka jest łatwiej osiągalna. I mamy sukces 🙂

Kawa zielona wspomagająca odchudzanie

Czarny, aromatyczny napój, często stawia nas na nogi każdego ranka i jest świetnym urozmaiceniem spotkań towarzyskich. Kawę taką uzyskujemy na drodze palenia zielonych ziaren kawowca, przez co otrzymujemy energetyzujący, aromatyczny napój o wyjątkowym smaku. Proces ten zmniejsza w pewnym zakresie zawartość cennych składników, jak np. kwas chlorogenowy.

Arabica Zielona Organiczna (mielona) wspomaga odchudzanie poprzez przyspieszenie spalania tkanki tłuszczowej i przemiany węglowodanów. Najlepsze są kawy organiczne uprawiane tylko na bazie naturalnych nawozów bez pestycydów, nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin.

Jak przyrządzić zieloną kawę?

dwie czubate łyżeczki (~15g) zmielonej kawy zalewamy wrzątkiem (200- 250ml) i czekamy około 10 minut, aż się zaparzy. Wypijamy 1-2 porcje dziennie okołopół godziny przed posiłkiem. Do wywaru można dodać np. trochę cukru, miodu i kardamonu do smaku, można również zaparzać z kawą paloną np.65% palona + 35% zielona.

Jeśli potraktujemy napój z zielonej kawy jak lekarstwo, to naprawdę smakuje nieźle.

W naszej ofercie znajdziesz Arabica Zielona Organiczna (mielona), która zdecydowanie pozytywnie wpłynie na Twoją sylwetkę i samopoczucie.

 

KAWA – CO ONA W SOBIE MA…

 

  • Kofeina – czyli, to co nas pobudza. W arabice jest jej ok. 0,7 – 1,6%, a w robuście 1,7 – 4%.
  • Polifenole– związki o właściwościach przeciwutleniających, czyli zwalczającychwolne rodniki (które mogą prowadzić do różnych chorób). Wśród nich jest kwas chlorogenowy (CGA), uważany za największego sprzymierzeńca w walce z chorobami o podłożu zapalnym – od chorób serca po depresję.
  • Witaminy – z grupy B: B2, B3, B5 i B6 oraz kwas foliowy i witamina E
  • Związki mineralne – około 4% składu ziarna kawy. Najczęściej występują: wapń, fosfor oraz magnez. Są też nieliczne ilości żelaza, sodu, cynku, miedzi, kobaltu, niklu, manganu, chromu, fluoru i jodu
  • Kwasy organiczne – mrówkowy, octowy, mlekowy i glikolowy, które powstają w procesie wypalania. To one odpowiadają za specyficzny kwaśny posmak kawy palonej
  • Woda – ziarna kawy przed obróbką termiczną powinny mieć ok. 10-13% wody, a po wypalaniu woda nie powinna przekraczać 1%
  • Białka – przed wypaleniem kawa powinna zawierać ich ok. 13%. Pod wpływem wysokich temperatur białka te rozkładają się niemalże w całości, tworząc reakcje z innymi komponentami, nadając kawie wyjątkowe nuty zapachowo-smakowe.
  • Węglowodany – zielone ziarna zawierają ich ok. 40%. Dominuje wśród nich sacharoza. Podczas palenia, podobnie jak w sytuacji białek, następuje znaczne zmniejszenie tej ilości.
  • Kwasy tłuszczowe – jest ich około 7–17%, arabika zazwyczaj ma ich dużo więcej niż robusta (o ok. 5%). Sami możemy zmniejszyć poziom kwasów tłuszczowych w kawie, np. poprzez grubsze mielenie ziaren, filtrowanie ich lub parzenie kawy w niższej temperaturze (ok. 80 stopni Celsjusza). Dzięki temu spożyjemy ich mniej, ponieważ będą znajdować się w fusach, a mniej znajdzie się w naparze.

 

Bogactwo odmian kawy, które różnią się składem chemicznym, a także sposób parzenia i dobór odpowiednio skomponowanej mieszkanki pozwala każdemu znaleźć kawę najlepiej zaspokajającą indywidualne gusta smakowe i potrzeby odżywcze.

Zapraszamy do naszego sklepu.

Zacznij pisać i naciśnij Enter, aby wyszukać

Twój koszyk

Brak produktów w koszyku.