Witamy wszystkich miłośników herbaty. Jeżeli jesteście znudzeni piciem herbaty o niskiej jakości i niedużej zawartości wartości odżywczych to świetnie trafiliście. Herbaty dostępne w dyskontach niestety rzadko posiadają taką gamę właściwości prozdrowotnych (o których można poczytać poniżej) jak nasze produkty. Zasadnicza różnica jest taka, że w sieciówkach z reguły mamy do czynienia z pyłem herbacianym którego walory są znikome. U nas natomiast możecie państwo zasmakować prawdziwej herbaty prosto z liści w których drzemie bomba witamin i innych związków które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Dodatkowo u nas wszystkie produkty są ręcznie przygotowywane tak aby jakość była na jak najwyższym poziomie. No to skoro już Państwo tu dotarli, to znaczy, że znaleźliście to czego szukaliście
Czy warto pić herbatę?
Według legend początki herbaty sięgają 2737 roku p.n.e w którym jeden z cesarzy przypadkowo zaparzył napar z liści. Dziś herbata jest spożywana na co dzień w prawie każdym domu, ale czy wiemy dokładnie jakie korzyści płyną z picia tego napoju?
W dzisiejszych czasach istnieje wiele odmian herbaty. Najpopularniejsze to zdecydowanie odmiana czarna, zielona czy pu-erh (czerwona). Rodzajów jest oczywiście znacznie więcej ale teraz skupimy się na tych trzech. Każdą z tych odmian należy przyrządzać w odpowiednich warunkach tak aby wartości odżywcze zawarte w naparach były na optymalnym poziomie i aby spożycie takiej herbaty przynosiło realne korzyści.
Herbata czarna jest odmianą najczęściej pitą a wynika to z faktu, że ludzie nierzadko nie mają pojęcia, że mają do czynienia akurat z tą herbatą. Na pewno każdy słyszał o właściwościach zdrowotnych herbat, ale kiedy mówi się o niej w tym aspekcie czarna przychodzi na myśl dopiero na końcu (częściej ludzie myślą o herbatach zielonych czy czerwonych w parze ze zdrowotnością napoju) co jest błędem ponieważ i ona posiada swoje walory. Jest przygotowywana w wyniku czterech procesów: więdnięcie, skręcanie, fermentacja i suszenie. Posiada wyraźny aromat, głęboki smak oraz jest barwy ciemnobursztynowej. Zawiera różnorakie związki takie jak teina (jest odpowiednikiem kofeiny), karoten czy witaminy B1, B2, C oraz P i K. Poprawia zdolność myślenia, chroni naczynia krwionośne, wspomaga trawienie i jest bakteriobójcza. Powinna być zalewana wrzącą wodą i być parzona 3 do 5 minut.
Herbata zielona jest również popularna ale nie aż tak jak wyżej opisywana czarna. Różni się min. Tym, że powstaje z liści nie poddanych fermentacji i natychmiast po zerwaniu przeprowadzany jest proces suszenia. Dzięki temu zabiegowi Zielona przechowuje więcej składników od herbaty czarnej oraz jest zdecydowanie łagodniejsza w smaku od niej. Zawiera teinę, garbniki, alkaloidy, witaminy B1, B2, B5, K, C, E, PP czy wapń, magnez, żelazo oraz wiele innych. Jest również bogata w barwniki jak chlorofil, ksantofil, karoten, teaflawina i tearubigina. Posiada zdecydowanie najwięcej właściwości prozdrowotnych ze wszystkich odmian. Chroni przed zawałem serca, normalizuje ciśnienie krwi, ma działanie przeciwbakteryjne. Długość parzenia ma wpływ czy herbata zadziała odprężająco, czy może pobudzająco. Lista właściwości prozdrowotnych jest bardzo długa w tym przypadku. Przygotowywać powinno się w temperaturze 60-80°C również przez 3 do 5 minut. Można parzyć nawet do 3 razy, ale najwartościowszym naparem jest drugi.
Herbata czerwona nazywana także pu-erh przechodzi dodatkowy proces fermentacji i leżakowania. Inne herbaty przechowuje się około roku natomiast czerwona może być przechowywana nawet 50 lat. Koniuszki liści w wyniku fermentacji uzyskują czerwony odcień. Herbata posiada lekko ziemisty smak i aromat. Zawiera takie związki jak teina, mangan, wapń, fluor, olejki eteryczne oraz białka. Z reguły stosowana jako składnik diet odchudzających ponieważ obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje przemianę materii, wspomaga wątrobę, wspomaga krążenie, obniża ciśnienie krwi, posiada właściwości detoksykujące, wspomaga koncentrację oraz zapobiega próchnicy. Parzenie powinno odbyć się w temperaturze 90-100° oraz trwać około 3 minut.
Jak łatwo zauważyć, każdy rodzaj posiada swoje własne walory i smakowe i zdrowotne, wybór zależy wyłącznie od nas na który się zdecydujemy. Jeżeli to co Państwo przeczytaliście nie wystarcza, żeby przekonać was do tego czy warto pić herbatę, to jeszcze dopowiem, że herbata jest po prostu smaczna i umila spędzanie czasu. Mamy przy tym wpływ na to co pijemy i też ile cukru do tego chcemy spożyć. Więc czy warto pić herbatę? Tak, zdecydowanie warto
Co oferujemy?
Herbaty czarne:
Herbaty zielone:
Herbaty czerwone:
Szczególnie polecamy herbaty aromatyzowane o wyjątkowym smaku: